Skruvfundament - Ett snabbt växande, ekonomiskt sätt att installera stiftelser i Litauen och runt om i världen. Sant, inneslutet i myter och tvivel om deras tillförlitlighet och livslängd. Men när man tittar på tekniken och objektivt bedömer installationsförhållandena är det definitivt en modern, effektiv och robust lösning. Även om denna installationsinstallationslösning inte gäller konstruktion av flerbostadshus, är den bäst för små arkitektoniska byggnader, såsom terrasser, lager, tak, ram- eller timmerhus, staket och liknande. Skruvfundament är också den mest lämpliga lösningen för att installera fundament i vatten för bryggor, marinor, broar.

Denna metod för att lägga grunden lockar uppmärksamhet med sin effektivitet - när du installerar skruvhögar behöver du inte gräva marken, arbetet går mycket snabbare. Och när du installerar fundamentet behöver du inte vända huvudet för miljöhantering - det finns ingenting kvar genom att skruva i skruvstolparna.

 

Först och främst om själva principen för drift av skruvhögar - det fungerar på samma sätt som en träskruv. Den valda stolpen monteras genom vridning, det vill säga den rör sig djupt genom att komprimera jorden - det är därför skruvfundamentet pressar fast i jorden och inte rör det. Sant, om primern - om du väljer skruvhögarna kan du glömma att fixa jorden - du kommer att skruva pålarna i nästan vilken jord som helst, det behöver inte fixas. Spiralhögarna förhindras att kollapsa av sina lindningar, och den vertikala belastningen fördelas över hela området i tre lager - den nedre och övre ramen och brädorna monterade ovanpå.

Naturligtvis, vad de roterande skruvhögarna alltid måste vara uppmärksamma på - ju svagare jorden är, desto mer sannolikt är det att grunden faller. Om terrassen inte är förhöjd - kortare högar räcker, men om jorden är lösare (säg hällt, sand eller grus) - bör de väljas längre, från 1085 mm.

 

När det gäller terrassbelastningar, som vanligtvis är 15-20 kg / m2 för tall och 20-25 kg / m2 för lärk, kan högarna tåla denna vikt på ett tillförlitligt sätt. Normalt tål skruvfundament en vertikal belastning på 400 - 800 kg. När polen vrids ner i marken utsätts den för friktionskraft och många hållpunkter tack vare den kontinuerliga lindningen. På grund av samma lindning krävs en mycket hög kraft för att skjuta skruvfundamentet djupare och övervinna alla stödpunkter. Vid tryck vill propellern rotera - men kan inte roteras när den är ansluten till en struktur. Därför kan ett skruvfundament tåla höga belastningar utan att vara särskilt massivt - till skillnad från betong, där så mycket yta som möjligt utsätts för friktion, och botten måste vila på det hårdaste möjliga underlaget på grund av sin egen vikt. Skruvpålar är tillverkade av S235 stålklass, deras väggtjocklek - 2 - 3 mm, varmförzinkad 60-80µm - enligt EU -standarden EN ISO 1461 och garanterar en livslängd på 25 - 30 år.

 

En av de främsta fördelarna med att installera skruvfundament eller lägga en grund för en terrass på ett skruvfundament är att du kan fortsätta byggnadsarbetet samma dag utan att vänta, till skillnad från att installera betongfundament - särskilt under den kalla perioden, när inställningstiden är särskilt lång och projektplaneringen måste förlängas. Det finns dock ofta en uppfattning om att skruvfundament inte tål litauiska kalla väderförhållanden och att vinterfrost höjer stolparna.

I Litauen täcker säsongsfrosten hela territoriet, det bildas tidigast i oktober och varar till början av maj under den längsta tiden. och expanderar jorden. På vintern verkar jorden försöka pressa grunden från marken och omvänt försöka inkludera våren när isen smälter.

Den djupaste jorden fryser i norra och östra Litauen, liksom i Sūduva -höglandet, där den lägsta vintertemperaturen är, främst torr sandjord och grundvattnet är djupt. I genomsnitt fryser marken upp till 30-60 centimeter på vintern, men under vissa år, beroende på värmeutbytet mellan jorden och atmosfären, kan djupet av frysning variera kraftigt från den genomsnittliga fleråriga. Sandfrost kan vara djupare - upp till 1,20 m, och lera eller lera - upp till 1,50 m. Ett intressant faktum är att det största djupet av jordfrysning i Litauen mättes i Dusetos 1966. och nådde så mycket som 146 cm.

När vi observerar de senaste årens vinterväderstrender kan vi tydligt se att de kalla vintrarna förkortas, marken fryser inte längre så djupt. Och om mer exakt-analysera data från december-februari 2017-2020, den djupaste frosten bildades i norra och södra Litauen 2018 och varierade mellan 20-41 cm. År 2017 registrerades den djupaste frosten i Varėna-distriktet-6-12 cm, där den i andra regioner i Litauen nådde ett djup av 1-4 cm. Under 2018 registrerades en frysning på 10-17 cm i landet, och under 2019 och 2020 frös jordar i många distrikt i Litauen mest till 8-16 cm.

 

Vi är terrassproffs och har varit involverade i många projekt. Hittills har det inte varit möjligt att stöta på utskjutande fundament, både betong och skruv, på grund av frost, när de är korrekt installerade - detta tar hänsyn till markens egenskaper, höjden över marken (före konstruktion) och massor. Så det är bäst att följa praxis, baserat på din egen erfarenhet och statistik från de senaste årens väderprognoser och LRS STR. bevisar - för ljuskonstruktioner, installera fundamentets djup på 800-1200 mm djup.